vorige

Leeftijd speelt geen rol voor motorcursist én instructeur

Dat het best uniek is, beseft hij wel. ‘Een ander zou stoppen op deze leeftijd, maar ik ga er juist mee beginnen.’ Vorige week woensdag is de 73-jarige Ton Bruijs uit Oosterhout geslaagd voor zijn motorexamen. Leuk detail: zijn instructeur, Cees Ligtvoet van Verkeersschool Willem Verboon, is 75 lentes jong.

“Pas je daar nog in?”, grapt Ton Bruijs wanneer zijn instructeur zich in het motorpak hijst. Het is duidelijk dat het goed klikt tussen de twee. Bruijs en zijn instructeur Cees Ligtvoet, beiden uit Oosterhout, zijn een mooi duo. Niet alleen vanwege de leeftijd, maar ook vanwege hun passie voor het motorrijden én hun gevoel voor humor.

‘Die berg is van mij’

Voor de motorliefhebbers is het een bekend gegeven: motorrijden betekent vrijheid. Ook voor Bruijs. “Op de motor ben je meer onderdeel van de natuur”, vertelt Bruijs. “De temperatuur, de geluiden, de wind door je haar. Nouja, bijna dan.” Zijn instructeur knikt ondertussen instemmend. “Ik heb 40 jaar lang op de racefiets gezeten en reed in mijn topjaren tot 14.000 kilometer per jaar”, vervolgt de Oosterhouter. Als ik met mijn fiets bovenop een berg in de Alpen stond, voelde dat als een overwinning, alsof die berg van mij was. Met de auto heb ik dat niet, dan voel ik me slechts toeschouwer achter het raam. Maar met de motor komt dat gevoel dichtbij.”

Dat het niet vanzelfsprekend is om als 73-jarige nog het motorexamen af te leggen, blijkt uit cijfers van het CBR: in 2017 haalden slechts acht personen van boven de 70 het motorrijbewijs. De oudste was 72 jaar. Toch is het wel te verklaren dat Bruijs deze stap zet. Het deelnemen aan het verkeer is zijn hobby. Hij was in het verleden vrachtauto-examinator aan de militaire rijschool in Keizersveer. Momenteel levert hij voor een Ford-dealer leaseauto’s af bij klanten.

De 73-jarige Ton Bruijs
De 73-jarige Ton Bruijs

Achtjes maken

Toch reageerde de familie van Bruijs niet direct enthousiast op zijn motorplannen. Dat veranderde toen ze hem op de motor zagen rijden: “Mijn zoon kwam een keer kijken tijdens een les. Hij stond hier bij het hek. Na de les zei hij: pa, het gaat eigenlijk helemaal nog niet zo slecht. Achtjes maken en de u-turn gaan me ook makkelijk af. Misschien komt dat vanwege mijn ervaring op de racefiets. Maar, alleen al vanwege mijn kinderen, kàn en zàl ik geen gekke dingen doen op de motor.”

Met het rijbewijs op zak, kan hij op zoek gaan naar een mooie motorfiets. Bruijs heeft er al een op het oog: “Een Triumph Street Twin. Een retro-model. Dat past wel bij mij”, lacht hij.

Jij, stoppen?

Instructeur Cees Ligtvoet geeft al 47 jaar les. Hij is ‘bijna 76′ en moet volgend jaar weer een praktijkbegeleiding afleggen. “Dan heb ik mijn lesbevoegdheid tot en met mijn 80e”, vertelt Ligtvoet. “Daarna ga ik er maar mee stoppen.” Al denken zijn collega’s daar anders over. “Ja, ja’, roepen ze dan. ‘Jij stoppen? Ik geloof er niks van’.”

Ligtvoet is in dienst bij Verkeersschool Willem Verboon en werkt daar als invaller om de drukte op te vangen. “Eigenlijk voor een paar lessen in de week, maar er is momenteel heel veel vraag naar motorrijles. In de praktijk ben ik hier bijna een volle werkweek.”  Ligtvoet heeft overigens nog even te gaan voordat hij de oudste rijinstructeur van Nederland is, blijkt uit navraag bij IBKI. De recordhouder met geldige bevoegdheid is inmiddels 87 jaar oud.

‘Nog nooit meegemaakt’

Willem Verboon heeft zelf in 32 jaar tijd al veel langs zien komen in de rijschoolbranche. “Er zijn natuurlijk veel zeventigers die nog motorrijden. Maar dat iemand op die leeftijd aan zijn motorrijbewijs begint, heb ik nog nooit meegemaakt”, vertelt de ondernemer. “Als mensen al op latere leeftijd beginnen aan het motorrijden, dan zijn ze meestal een eindje in de vijftig.” Verboon kan de keuze van de Oosterhouter wel waarderen. Hij ziet er ook geen enkel probleem in. “Hij moet gewoon aan dezelfde eisen voldoen als iedere bestuurder. Dat geldt uiteraard ook voor de rijinstructeur.”

 

Bron:
https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/06/04/leeftijd-speelt-geen-rol-voor-motorcursist-en-instructeur/