vorige

Triumph levert vanaf 2019 de motor voor de FIM Moto

Vandaag is officieel bekend gemaakt dat Triumph exclusief leverancier zal worden van de motoren voor het Moto2TM kampioenschap van 2019 en de twee daaropvolgende jaren.

Triumph heeft een driejarig contract getekend met Dorma, de eigenaar van de merkenrechten van de MotoGPTM, voor het leveren van een specifiek voor de competitie getunede 765cc driecilinder. Het motorblok is gebaseerd is op de krachtbron van de eerder dit jaar gelanceerde nieuwe Triumph Street Triple generatie.

Dit nieuwe 765cc motorblok is ontstaan door een significante doorontwikkeling van de geprezen driecilinder van de Daytona 675, die een succesvol verleden kent in de motorsport met overwinningen op de Isle of Man TT, Daytona 200 en British Superbike kampioenschappen van 2014 en 2015.

Als basis is de 765cc driecilinder met de hoogste specificaties gebruikt, die van de Street Triple RS. Voor de MotoGPTM  zijn daarop de volgende aanpassingen uitgevoerd:

  • Aangepaste cilinderkop met gemodificeerde in- en uitlaat poorten voor meer flow.
  • Titanium kleppen en stijvere klepveren in verband met de toegenomen toeren per minuut.
  • Een race dynamo met een lagere output en verminderde inertie.
  • Verlengde 1ste versnelling
  • Specifiek voor wedstrijden ontwikkelde “Slipper Clutch” die instelbaar is.
  • Specifieke race ECU; die ontwikkeld is in samenwerking met Magneti Marelli
  • Aangepaste motordeksels die bijdragen aan een smallere motor.
  • Een ander carter die een verbeterde vorm van het spruitstuk mogelijk maakt.

De motor
De 765cc driecilinder van de nieuwe Street Triple RS is voor de Moto2TM aangepast en getuned voor nog meer vermogen en koppel.

In de standaard set-up levert het nieuwe 765cc motorblok al de hoogste prestaties ooit voor een Street Triple; met 123PK bij 11.700 rpm en 77Nm koppel bij 10.800 rpm. Ten opzichte van de vorige generatie, de 675cc, is de krachtbron op wel 80 punten aangepast, waaronder een grotere boring en slag. Daarnaast is de nieuwe 765cc onder andere voorzien van een nieuwe krukas, zuigers, drijfstangen, balans-as en een gemodificeerde versnellingsbak.

Het verschil tussen de voor de Moto2 geprepareerde 765cc krachtbron en het productie blok is dat de eerste meer lucht krijgt en hoger in de toeren klimt waardoor de algehele prestaties zijn toegenomen. Daarnaast zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd om de motor aan te passen voor wedstrijd gebruik.

Om de CGI video van het Triumph Moto2 motorblok te bekijken klikt u op de volgende link: https://youtu.be/bDT8y0WEfxo

Paul Stroud, Chief Commercial Officer bij Triumph Motorcycles, hierover; “Dit is een belangrijk moment voor Triumph en het voegt een nieuw hoofdstuk toe aan onze 110-jarige geschiedenis in de motorsport. Daarbij borduren we hiermee voort op de behaalde successen van onze driecilinders tijdens de Ilse of Man TT en de British Superbike kampioenschappen. Wij kijken uit naar een langdurige en succesvolle relatie met Dorna en de Moto2TM teams, rijders en fans.”

Carmelo Ezpeleta, Chief Executive Officer bij Dorna voegt hieraan toe; “We zijn zeer enthousiast over de samenwerking met een van s ’werelds meest iconische motor merken. De Triumph driecilinders staan bekend om hun krachtige en lineaire vermogensafgifte en hebben in het verleden al veel successen op het circuit behaald, dit maakt deze motoren ook tot de ideale keuze voor de Moto2TM. Wij kijken al uit naar de het seizoen van 2019 en de start van een nieuwe generatie van de Moto2TM in samenwerking met Triumph.”

Herve Poncharal, President van de IRTA, merkte op; “Moto2™ is een belangrijke klasse waaruit talent doorstroomt naar de MotoGP™. We zien dat veel top coureurs in de MotoGP™ eerst dit middenstation passeren. Met de komst van Triumph als exclusief leverancier voor de motorblokken en de nieuwe ECU’s breekt er een nieuw tijdperk aan die zonder twijfel zal zorgen voor een grote stap in de evolutie van deze klasse, die ook dan weer zal gelden als de ultieme kweekvijver voor de MotoGP™.

Trevor Morris, Technical Director bij ExternPro, die verantwoordelijk zal zijn voor het prepareren van de motoren, gaf als commentaar; “Het is voor ons geweldig nieuws dat wij mogen samenwerken met het legendarische Triumph en de motoren mogen leveren voor de Moto2TM wereldkampioenschappen. Ik ben al langere tijd fan van driecilinders en weet zeker dat het unieke karakter en  de prestaties zullen bijdragen aan het succes van de kampioenschappen.

Julian Simon, Wereldkampioen 125cc – 2009, Moto2 runner-up en ervaren Moto2TM testrijder, die betrokken was bij de ontwikkeling en het testen van de motor op Aragon, zei; “De motor voelt sterk, vooral het middengebied is indrukwekkend. De directe respons van de gashendel op het achterwiel geeft een goed gevoel en veel controle. In het algemeen is het gevoel over deze motor uitstekend, dit blok heeft enorm veel potentie. “